У складі мінімального набору кухонного начиння в обов’язковому порядку повинні бути присутні ножі. Вони застосовуються при приготуванні будь-якої страви. Отже, до зручності та якості ножів не повинно бути жодних питань.
Варто відразу зазначити, що обійтися одним ножем не вдасться. На будь-якій кухні повинна бути як мінімум «кухарська трійка», що включає:
- Універсальний ніж (15-25 см).
- Щеф-ніж (до 40 см).
- Овочевий ніж (10-15 см).
На що звернути увагу при купівлі ножа
У країнах ЄС використовується близько 20 видів ножів. Для порівняння: у Японії їх понад 200. Один від одного ножі відрізняються призначенням. До найпоширеніших видів можна віднести:
- Шеф-ніж (обробка м’яса, нарізка фруктів, овочів, зелені, грибів та ін.).
- Ніж сантоку (японська версія шеф-ножа для нарізки, рубки та подрібнення продуктів).
- Універсальний ніж (нарізка більшої частини продуктів).
- Ніж для овочів (чистка овочів та фруктів).
- Ніж для м’яса (обробка м’яса та відділення м’якоті від кістки).
- Ніж для хліба (нарізка хліба, пирога та ін.).
Матеріал клинка
Клинок ножа може бути виготовлений з наступних матеріалів:
- Вуглецева сталь (не вимагає частого заточування).
- Нержавіюча сталь (швидко затуплюється, але при цьому легко заточується).
- Дамаська сталь (довговічна, надійна та гостра).
- Кераміка (виключна гострота, легке заточення, крихкість).
Вибір відповідного ножа
Купуючи нож, визначтеся для початку з призначенням. Спочатку можна обійтися ножами з «кухарської трійки». При виборі матеріалу клинка вивчіть переваги та недоліки. Кераміка має естетичний вигляд і довго залишається гострою. Водночас керамічні клинки дуже тендітні. Вуглецева сталь дуже міцна, але потребує ретельного догляду. Нержавіюча сталь швидко затуплюється, але при цьому невибаглива у догляді.
Матеріал рукоятки має бути комфортним на дотик. Вона не повинна ковзати в руці. Подумайте про придбання додаткових «гаджетів» на кшталт мусату, ножеточки та підставки. Пам’ятайте про необхідність дотримання правил догляду та зберігання ножів. У цьому випадку вони прослужать вам набагато довше.